Vad använder man optioner till?

Optionsprogrammen ifrågasatts ofta i medier och på bolagsstämmor. Med all rätt i vissa fall kanske men…

Optioner kan vara ett utmärkt instrument för att få ett företags ledning att ägna sin själ åt företaget. Oftast är dessa optionsprogram knutna till hur mycket företaget är värt – men hur mycket är egentligen företaget värt och vad är det som gör att företags värde ökar eller minskar? Är det för att ledningen sliter häcken av sig?? Eller är det faktorer som ledningen inte kan påverka? T.ex att oljepriset ökar mer än 75% på ett halvår…

Att skapa ett incitamentspaket som är komplett har visat sig mycket svårt, men samtidigt har det visat sig vara en nödvändighet för att behålla och attrahera kompetent personal.

Ett typiskt exempel där optioner kan vara ett mycket bra verktyg för att driva aktieägarvärde är t.ex. i ett litet personberoende företag som tidigare har haft svårt att rekrytera rätt personal med relevant erfarenhet.

Ett litet exempel:
– En huvudägare sitter på i stort sätt alla företagets aktier. Företagets bedömda värde är 250 miljoner i dagsläget. Ägaren vill sälja företaget inom fem år till ett pris på 350 miljoner.
– Han kan då säga till sin ledning: Ni får köpoptioner i mitt företag, företaget kommer säljas om fem år… Slit nu häcken av er så kommer ni bli rikligt belönade eftersom jag ger er dessa optioner. Om företaget då är värt mer än 350 miljoner om fem år, så har förhoppningsvis ledningen varit ansvarig för detta värdeökande, och får då del av vinsten som de har genererat.

Det blir en så kallad win-win situation… Om det lyckas vill säga. Normalt sätt betalar företagsledningen för sina optioner för att det skall kännas i plånboken.

Kontaktinformation

Det är alltid roligt att höra från nuvarande och blivande kunder. Hör av dig genom info nedan så kan vi diskutera hur vi kan hjälpas åt.

  • 08-670 90 60
  • ucaffarsfakta@uc.se

Öppettider företagsvärdering

  • Måndagar: 08:00 - 17:00
  • Tisdagar: 08:00 - 17:00
  • Onsdagar: 08:00 - 17:00
  • Torsdagar: 08:00 - 17:00
  • Fredagar: 08:00 - 16:00